Pola Kurung Erin Malik / Kurung Erin Malik Pattern Drafting

Assalamualaikum


Pernah dengar kurung Erin Malik? simple ja baju ni. Basically macam kurung Pahang
cuma tak dak pesak.

Btw apa kegunaan pesak ek? macam menyusahkan hidup ja. buat ja lah baju tak pesak kan?
simple! senang! cepat!

Untuk beginners kalau nak belajar menjahit sepatutnya belajar baju kurung moden bukan kurung pesak! cara nak kira pesak dan kekek pun dah pening! kalau kurung tak dak pesak ni sangat lah mudah!

Sampai sekarang saya masih tak faham kenapa perlu buat baju ada pesak dan kekek. hmmm


Ok JOM tengok pola baju kurung Erin Malik ye!



Ini gambar Erin Malik pakai. cantik kan? seronok jadi artis pakai baju simple macam gini pun
dah dapat nama baju kurung erin malik :)



Pola Depan ni kita potong satu di lipatan
Saya buat Princess dart tipu-tipu ja untuk baju neh
kita jahit 2mm ja start dari dart bahu sampai ke dart pinggang kita jahit macam biasa

Pola belakang tak dak princess dart. Kita potong dua keping untuk letak zip di belakang 



Pola lengan ni sama sahaja macam pola lengan yang lain. untuk lebih mendalam lagi
boleh lihat pola lengan kebaya kelepet! saya ada tunjuk kat sana 



Ni contoh baju yang saya jahit menggunakan pola ni
cantik tak????



GOOD LUCK !








Share this:

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment