DIY Pembaris Basi / Seam Allowance Ruler

Assalamualaikum!


Setiap kali kalau kita nak buat basi pada baju mesti akan guna pembaris kan? tak pun measurement tape. Cara tu susah dan lambat! sebab nak kena tengok satu-satu ukuran tuh
So hari ni saya nak share cara saya buat pembaris basi 



Macam ni cara nak guna pembaris basi! letak dan garis saja



Bahan-bahan yang diperlukan



Kita ukur lebar pembaris yang kita kehendaki 



Macam ni pembaris kita selepas dipotong ikut lebar pembaris yang kita nak



Kemudian, ambil wallpaper dan tekap pembaris tersebut, make sure tekap dua kali sebab kita nak letak depan dan belakang pembaris


Kemudian gunting wallpaper tadi


Tampal kan wallpaper yang ada gam di pembaris kita tadi 


Dah siap tampal semua nya, kita tanda kan pembaris kita dengan kelebaran yang kita ukur tadi
Dah siap boleh digunakan 






Boleh tengok cara saya buat disini



GOOD LUCK! 

Share this:

CONVERSATION

1 comments:

  1. Thanks for sharing. Tertarik untuk mempelajari bagaimana cara membuat baju wanita model terbaru tanpa harus mengikuti kursus jahit?. Anda bisa memanfaatkan pola baju wanita siap pakai dari Fitinline.

    ReplyDelete